SITGES PELS DRETS HUMANS AL SÀHARA OCCIDENTAL

SITGES PELS DRETS HUMANS AL SÀHARA OCCIDENTAL

Sitges serà l’escenari que acollirà una taula rodona sobre el conflicte i la situació dels drets humans al Sàhara Occidental, amb un protagonista d’excepció, el jove sahrauí El Bekay. Al mateix acte hi participaran Cristina Navarro, jurista i observadora internacional, i Antoni Guirao, president de Resistència Sahrauí, membre d’ACAPS i de la comissió permanent de CEAS-Sàhara.

El Sàhara Occidental és legalment un Territori No Autònom i està pendent d’un procés d’autodeterminació. En aquest context, l’ocupació del territori per part del Marroc i l’explotació de les riqueses naturals del país, va en contra de la legalitat internacional. El respecte del dret de lliure determinació és considerat com a condició prèvia per gaudir de la resta dels drets fonamentals de la persona. En aquest sentit, hi ha múltiples informes d’organismes i d’associacions internacionals de drets humans que mostren una gran preocupació per la sistemàtica vulneració dels drets polítics, jurídics, socials, econòmics i culturals que exerceix el Marroc contra la població sahrauí. Al Sàhara Occidental, la població sahrauí viu immersa en un constant clima de terror i de violència repressiva, davant de la mirada cega de la “Misión de las Naciones Unidas para el referéndum del Sáhara Occidental”

El protagonista de la jornada serà El Bekay, jove sahrauí que va participar a la intifada del maig del 2005. Aprofitant que hi havia una visita d’observadors internacionals als territoris ocupats, la població sahrauí, de forma pacífica, va sortir al carrer amb banderes de la República Àrab Sahrauí Democràtica i cridant a favor del referèndum d’autodeterminació i d’un Sàhara lliure. El Bekay, junt amb d’altres joves, va ser detingut i cruelment torturat, obligant-lo a exiliar-se. El fet de tenir-lo entre nosaltres és una oportunitat per escoltar la realitat dels drets humans al Sàhara Occidental.

Com a novetat, Sitges veurà el naixement de la nova associació Resistència Sahrauí, que té per objectiu donar suport als defensors dels drets humans sahrauís i als activistes dels territoris ocupats. L’associació gestionarà recursos pel manteniment de la causa sahrauí i donarà suport als professionals que puguin actuar en la defensa dels drets i dels interessos dels sahrauís. Finalment, Resistència Sahrauí desenvoluparà iniciatives que afavoreixin el intercanvi cultural, polític, econòmic i social entre el poble sahrauí i el poble català.

La vetllada comptarà, també, amb la participació de Cristina Navarro, jurista, amb una llarga experiència com a observadora en els judicis, el procés legal, la tutela judicial o la administració de justícia del Marroc contra la població sahrauí o els defensors dels drets humans. També és experta sobre la situació dels drets humans i les llibertats fonamentals al Sàhara Occidental ocupat.

La taula rodona sobre drets humans al Sàhara Occidental es farà el proper dissabte, 13 de març, a les 19h, a l’Edifici Miramar (c/Davallada, 12), de Sitges. L’acte compte amb el suport de l’Ajuntament de Sitges.